Γιορτή Πολυγλωσσίας Ιούνιος 2013

El-multiculturalismo3Με φόντο την ιστορική αναζήτηση του πολύγλωσσου τοπίου της Θεσσαλονίκης πολιτιστικοί και μορφωτικοί φορείς, ξένα Ινστιτούτα και σωματεία, καθώς και ειδικοί ομιλητές 7-8 και 9 Ιουνίου στο Νέο Δημαρχιακό Μέγαρο της Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσουν και θα μιλήσουν για τις γλώσσες και τους πολιτισμούς των χωρών τους. Παράλληλα θα προσκαλέσουν τους πολίτες και τα παιδιά να γνωρίσουν και να εξοικειωθούν με τους ήχους, τα γράμματα και τον τρόπο γραφής αυτών των γλωσσών, καθώς και με την πολιτιστική ιστορία του πολιτισμού που φέρει η κάθε μια τους.
Πρόκειται για τη γιορτή της Πολυγλωσσίας η οποία προσκαλεί ουσιαστικά τους νέους και τους μεγαλύτερους πολίτες και επισκέπτες της πόλης της Θεσσαλονίκης, να ανακαλύψουν την ποικιλία και τον πολιτισμικό πλούτο των γλωσσών συμμετέχοντας σε εργαστήρια, δρώμενα, φιλικές και αυθόρμητες συζητήσεις και στρογγυλές τράπεζες με φυσικούς ομιλητές της κάθε γλώσσας.
Ένα ευρύ φάσμα 130 δράσεων οργανώνεται σε 5 θεματικές ενότητες: θεατρικά και μουσικά δρώμενα, εκπαιδευτικά σχέδια εργασίας, γλωσσικά εργαστήρια, βιωματικές δραστηριότητες διαπολιτισμικού χαρακτήρα, παρουσιάσεις γλωσσών, ιστορικές καταγραφές και γλωσσικές διαδρομές της Θεσσαλονίκης, εργαστήρια καλλιγραφίας, επικοινωνία με προϊόντα πολιτισμού άλλων γλωσσών, εργαστήρια graffitis σε άλλες γλώσσες, δημιουργία κόμικς, εκθέσεις φωτογραφίας και εδέσματα από τοπικές κουζίνες.
Συνολικά οι 5 θεματικοί άξονες οργανώνονται στον εσωτερικό και εξωτερικό χώρο του Δημαρχείου ως εξής:
1. Θέαμα
Μουσική    Θέατρο      Παντομίμα      Χορός    Βίντεο
2. Κάθε γλώσσα ένα περίπτερο (γνωριμία με τις γλώσσες/διαλέκτους)
3. Πολυγλωσσικά  εργαστήρια
4.Εισηγήσεις – συζητήσεις
5. Το καφέ της Πολυγλωσσίας
Μία ημερίδα με κεντρικό θέμα «Η Ελληνική γλώσσα και η Πολυγλωσσία. Ζητήματα κοινωνικής συνοχής» θα πραγματοποιηθεί στις 8 Ιουνίου, στις 17.00, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου.
Οι σελίδες που φιλοξενούν το Έργο Γλωσσικές διαδρομές. Η Θεσσαλονίκη, πολύγλωττη πόλης είναι οι παρακάτω:
https://langtrips.wordpress.com/
https://www.facebook.com/events/374629355961591/
Μία πρώτη αδελφοποίηση μεταξύ δύο πόλεων που συνεορτάζουν τις Γιορτές της Πολυγλωσσίας, η Θεσσαλονίκη και η Νάντη θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, στις 8 Ιουνίου. Μία εκπομπή έχει ήδη δημιουργηθεί με τίτλο Τhessalonique-Nantes, adelfoi. Την μηνιαία εκπομπή υποστηρίζουν οι σταθμοί http://www.alternantesfm.net/ και ο διαδικτυακός σταθμός http://www.StarWalkers Radio Classic.
Πρόεδρος:
Αντώνης Καρούμπης (Αντιδήμαρχος Σχολικής Μέριμνας και δια Βίου Μάθησης)
μέλη:
-Σοφία Ασλανίδου (Αντιπρόεδρος της Δημοτικής Εταιρείας Πληροφόρησης Θεάματος και Επικοινωνίας).
-Αργυρώ Μουμτζίδου (ειδική Επιστήμονας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου-Επιστημονική συνεργάτης του έργου Γλωσσικές Διαδρομές. Θεσσαλονίκη, πολύγλωττη πόλις)
Με την ευγενική συμμετοχή και τη συμπαράσταση της Ερευνητικής Ομάδας Εκπαιδευτικής Πολυγλωσσίας

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s