«Εξειδικευμένη κατάρτιση στην παιδαγωγική καινοτομία Αφύπνιση στις Γλώσσες και τους Πολιτισμούς. Προς ένα παράδειγμα διαχείρισης της γλωσσικής ετερότητας για πιο αλληλέγγυα και κοινωνικά σχήματα στην εκπαίδευση και την κοινωνία»

Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 24 Μαρτίου, τη Δευτέρα 28 Μαρτίου, την

Πέμπτη 31 Μαρτίου, την Πέμπτη 7 Απριλίου, την Πέμπτη 14 Απριλίου, την Πέμπτη 12 Μαΐου, την Πέμπτη 19 Μαΐου, Ώρες: 17.00-19.00

Οι συμμετέχοντες δικαιούνται βεβαίωση παρακολούθησης ανάλογα με τις ώρες παρακολούθησης τους.

Πρόκειται για διαπολιτισμικό επιμορφωτικό Πρόγραμμα το οποίο στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών προσχολικής, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και των φοιτητών σε θέματα ανάδειξης και διαχείρισης της πολυγλωσσίας και της πολυπολιτισμικότητας στην καθημερινή ζωή του μαθητή και του γονέα. Ειδικότερα, πρόκειται για μία ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών σε θέματα γλωσσοδιδακτικής, νευρογλωσσολογίας, ψυχογλωσσολογίας και κοινωνιογλωσσολογίας με έμφαση τις διδακτικές της Πολυγλωσσίας και τις Γλωσσικές Εκπαιδευτικές πολιτικές.

 

1η ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 

Ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών στην Ευρωπαϊκή καινοτομία Αφύπνιση στις Γλώσσες και Γλωσσικές Εκπαιδευτικές Πολιτικές.

Η αναπλαισίωση της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης ως μέσον για μία Κοινωνική και Αλληλέγγυα παιδαγωγική πρόταση στην εκπαίδευση, στον πολιτισμό, στην οικονομία

 

2η ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 

Παραδειγματική παρουσίαση με εφαρμογή καινοτόμου υλικού Αφύπνιση στις Γλώσσες στα πλαίσια του πολυγλωσσικού κριτικού γραμματισμού σε τάξεις προσχολικής, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

 

3η ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 

Παραγωγή πρωτότυπου διαπολιτισμικού υλικού προσαρμοσμένου στις ανάγκες της μετάβασης ενός κόσμου που εκκρεμεί σήμερα και που δεν έχει περάσει ακόμη τα κοινωνικά κατώφλια μας και το οποίο θα συντελέσει στο να δημιουργηθεί μία συναντίληψη μεταξύ των εκπαιδευτικών στα θέματα της εναλλακτικής διδακτικής της γλώσσας και της επικοινωνίας. Προτείνονται συνεργασίες μεταξύ των φορέων της πόλης, των εκπαιδευτικών άλλων σχολείων εντός κι εκτός των τοιχών της πόλης καθώς και η δημιουργία ενός δικτύου πολλαπλασιαστών. Οι δραστηριότητες θα συντελέσουν στην πραγματοποίηση δράσεων στη Γιορτή της Πολυγλωσσίας αλλά και στα Καφέ της Πολυγλωσσίας τα οποία οργανώνουμε στα πλαίσια της Γιορτής.

 

Θα εφαρμοστεί το πρωτότυπο μοντέλο της Εξελικτικής Επιμόρφωσης – Δράσης.

 

Μέλη της Ερευνητικής Ομάδας Εκπαιδευτικής Πολυγλωσσίας «ΔιΕπαφή» θα παρουσιάσουν και θα εφαρμόσουν παιδαγωγικά υλικά.

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ και Επιστημονική ΕΠΟΠΤΕΙΑ: Δρ. Αργυρώ Μουμτζίδου

 

Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης ανάλογα με τις ώρες συμμετοχής.

 

4η ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 

Σειρά ραδιοφωνικών εκπομπών στο διαδικτυακό ραδιόφωνο  StarClassic.gr και FM 100.6 με συγκεκριμένες εκπομπές πολυγλωσσικού και διεπιστημονικού χαρακτήρα.

 

Σε κάθε εκπομπή αναπτύσσεται συζήτηση μεταξύ εκπροσώπων διαφορετικών γενεών/κοινοτήτων, φορέων, εκπαιδευτικών, ακαδημαϊκών, μαθητών, συλλόγων γονέων, πολιτών, καλλιτεχνών.

Δημιουργία εκπομπών από τους μαθητές προκειμένου να συμμετέχουν σε διαδικασίες αφύπνισης στις γλώσσες και τους πολιτισμούς της πόλης και της κοινωνίας.

Οι εκπομπές που θα φιλοξενούν τη συγκεκριμένη δράση είναι: «Θεσσαλονίκη, πολύγλωττη πόλις» στο StarClassic.gr και «Συναντήσεις πολιτισμών» στον FM 100.6.

.

Υπενθυμίζουμε ότι η Γιορτή της Πολυγλωσσίας, αναπτύσσεται σε ένα τριήμερο εκδηλώσεων από τις 27 έως τις 29 Μαΐου στο Δημαρχειακό Μέγαρο του Δήμου Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μία συνεργασία Φορέων, εκπαιδευτικών και ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων, Προξενείων, εθελοντικών και κοινωνικών οργανώσεων που ενδιαφέρονται να εκπροσωπηθούν οργανώνοντας πολυγλωσσικά εργαστήρια, διαπολιτισμικές δράσεις, θεάματα, στρογγυλές τράπεζες, εκθέσεις, συζητήσεις,… συμμετέχοντας ταυτόχρονα σε δράσεις άλλων.

 

Οι ομάδες των εκπαιδευτικών που θα συμμετέχουν στο επιμορφωτικό πρόγραμμα θα μπορούν συνεργαστούν με διεθνή δίκτυα σε θέματα συναφή καθώς και να πάρουν μέρος στα  διάφορα Καφέ της Πολυγλωσσίας που συνδιοργανώνουμε με αντίστοιχους φορείς στην Ευρώπη και τα Βαλκάνια . Τα Καφέ της Πολυγλωσσίας, τα οποία γνωρίσαμε ήδη, από τις προηγούμενες χρονιές αποτελούν  μία άτυπη εκπαίδευση του δημοκρατικού και συμμετοχικού πολίτη.

 

Επισκεφθείτε: 

http://www.thessaloniki.gr/portal/page/portal/DimosThessalonikis/Festival-

Multilingualism/4%E7%F2%20%C3%E9%EF%F1%F4%DE%F2%20%D0%EF%EB%F5%E3%EB%F9

%F3%F3%DF%E1%F2

https://langtrips.wordpress.com/ webradio StarClassic Radio: Θεσσαλονίκη, Πολύγλωττη Πόλις  http://starclassic.gr/ 

Αρχειακό υλικό από τις εκπομπές στο αρχείο του διαδικτυακού ραδιοφώνου http://starclassic.gr/  Fm 100.6: Συναντήσεις Πολιτισμών  http://www.fm100.gr/

https://www.youtube.com/results?search_query=%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%81%CF%84%CE

%AD%CF%82+%CF%80%CE%BF%CE%BB%CF%85%CE%B3%CE%BB%CF%89%CF%83%CF%83

%CE%AF%CE%B1%CF%82

https://www.facebook.com/groups/239973746133573/?fref=ts https://www.facebook.com/reakalogianni 

Για την προηγούμενη Γιορτή Πολυγλωσσίας ενημερωθείτε εδώ: http://www.thessaloniki.gr/portal/page/portal/DioikitikesYpiresies/GenDnsiDioikOikonYpiresion/DnsiEkp Athlitismou/TmimaProgrDiaViouMathisis/FestivalofMultilingualism 

 

 

 

Δρ.  Αργυρώ Μουμτζίδου

Ειδική επιστήμονας σε θέματα Πολυγλωσσίας και Διδακτολογίας Γλωσσών-Πολιτισμών

Πανεπιστήμιο του Maine – ΑΠΘ

Εκδότρια του διεθνούς Γαλλόφωνου Επιστημονικού περιοδικού  Synergies du Sud-Est européen

http://gerflint.eu/publications/synergiessudesteuropeen.html 

Επιστημ. Υπεύθυνη της Ομάδας Έρευνας Εκπαιδευτικής Πολυγλωσσίας «ΔιΕπαφή»  https://langtrips.wordpress.com/ https://www.facebook.com/groups/239973746133573/?fref=nf https://www.facebook.com/groups/342409615857647/ https://www.facebook.com/reakalogianni?fref=ts 

Τηλ.συνεργασίας : 6944 472665 Email: amoumtz@nured.auth.gr            giortipolyglossias@gmail.com

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s