2η Γιορτή Πολυγλωσσίας, Κοζάνη, πολύγλωττη πολις, 2016

Η Γιορτή Πολυγλωσσίας ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2015 ως νέος και δυναμικός θεσμός για την πόλη της Κοζάνης.

Η Γιορτή της Πολυγλωσσίας διοργανώνεται από τον Οργανισμό Αθλητισμού- Πολιτισμού και Νεολαίας (ΟΑΠΝ)   του Δήμου Κοζάνης με την υποστήριξη φορέων και εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων εντός κι εκτός Ελλάδας.

poliglo

Οι φετινές εκδηλώσεις της Γιορτής Πολυγλωσσίας 2016» θα πραγματοποιηθούν στις 10-11-12 Ιουνίου στο 1ο (Γ. Κονταρής) και 3ο-4ο (Χ. Μούκα) Δημοτικά σχολεία  Κοζάνης και στο Κοβεντάρειο.

Η 2η όπως και η 1η Γιορτή Πολυγλωσσίας του Δήμου  Κοζάνης εντάσσεται στο πρόγραμμα «Αφύπνιση στις γλώσσες και στους πολιτισμούς του Δήμου Κοζάνης», για το οποίο παρείχε συμβουλευτική κάλυψη και καθοδήγηση η επιστημονική υπεύθυνη του έργου Δρ. Αργυρώ Μουμτζίδου, επιστημονικός συνεργάτης του Α.Π.Θ σε θέματα πολυγλωσσίας και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης.

Οι Γιορτές Πολυγλωσσίας σκοπεύουν να αναδείξουν και να προβάλουν όσο το δυνατόν περισσότερες γλώσσες, διαλέκτους, κώδικες επικοινωνίας και δράσεις διαπολιτισμού καλώντας τους πολίτες της Κοζάνης, της Περιφέρειας αλλά και των Βαλκανίων να συμμετέχουν σ’ αυτές.

Η επαφή των Γλωσσών και των Πολιτισμών αποτελεί μία διαδρομή κοινωνικού κεφαλαίου εμψυχώνοντας και εμπλουτίζοντας τη συνοχή και το αίσθημα της κοινότητας τόσο στον εκπαιδευτικό όσο και στον ευρύτερα κοινωνικό χώρο.

Είναι σημαντικό να αντιλαμβανόμαστε με τον ίδιο τρόπο έννοιες όπως πολίτης, πολλαπλή ταυτότητα, εναλλακτική και ολιστική παιδεία του βάθους, εναρμόνιση των μορφωτικών κεφαλαίων που καταθέτουν οι ιστορικές κοινότητες της περιοχής μας στο σημερινό γίγνεσθαι, καθώς και επαφή γενεών.

(Για το πρόγραμμα δείτε ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ-2ης-ΓΙΟΡΤΗΣ-ΠΟΛΥΓΛΩΣΣΙΑΣ-2016)

0 Σκοπός της Γιορτής είναι να δημιουργήσει έναν κοινό τόπο για να αναδείξουν το έργο τους και να συνεργαστούν μεταξύ τους:

  • αλλόγλωσσες ομάδες της πόλης και του Δήμου και κοινότητες
  • προξενεία και πρεσβείες όλων των χωρών
  • εκπαιδευτικοί και σχολεία της πόλης και της περιφέρειας
  • ινστιτούτα, μορφωτικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι
  • μη κυβερνητικές οργανώσεις
  • φορείς της πόλης
  • γιορτές Γλωσσών και Πολιτισμών στην Ευρώπη

και σε άλλες ηπείρους

  • πολίτες από όλον τον κόσμο που συμμετέχουν σε

εναλλακτικά κινήματα ειρήνης και συνανθρωπίας.

Σε τοπικό επίπεδο, η Γιορτή της Πολυγλωσσίας επιχειρεί να αναδείξει τον πλουραλισμό, την πολυγλωσσία και την πολυπολιτισμικότητα του νέου Καλλικρατικού Δήμου  Κοζάνης , να συμβάλει  στη συνάντηση των πολιτισμών και να  δημιουργήσει ευκαιρίες γνωριμίας και συνεργασίας καθιστώντας έτσι την Κοζάνη, την δεύτερη σε πανελλαδικό επίπεδο πόλη μετά τη Θεσσαλονίκη ένα πολυμορφικό εργαστήριο παραγωγής τέχνης, λόγου και κοινών δράσεων, σε συνεργασία μάλιστα με φορείς, οργανώσεις και ινστιτούτα του εξωτερικού.

Πάνω από όλα όμως, η Γιορτή της Πολυγλωσσίας προωθεί, εμψυχώνει και αναδεικνύει τις γλώσσες, τις διαλέκτους και τα ιδιώματα του Καλλικρατικού Δήμου  Κοζάνης και των όμορων περιοχών όσο και των χωρών που παίρνουν μέρος σ’ αυτήν, την ενεργή πολυγλωσσία των κοινοτήτων στα Βαλκάνια και αλλού, πιο απομακρυσμένα, τεκμηριώνοντας τον σημαντικό ρόλο των γλωσσών στην παραγωγή πολιτισμού και συμβάλλοντας στη νέα εικόνα της πόλης και του Δήμου Κοζάνης, ως πολύγλωττη και πολυπολιτισμική  πόλις με ανερχόμενο δυναμικό ρόλο στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη.

Η Γιορτή της Πολυγλωσσίας περιλαμβάνει: θεατρικά δρώμενα, μουσικές και χορευτικές παραστάσεις, παραδοσιακά παιδικά παιχνίδια,  προβολές βίντεο, πολυγλωσσικά, διαπολιτισμικά εργαστήρια και εργαστήρια δημιουργικής γραφής, πολυγλωσσικά εργαστήρια αλφαβητισμού και καλλιγραφίας, παρουσίαση εκπαιδευτικών ερευνητικών προγραμμάτων (projects), καφέ πολυγλωσσίας, εκθέσεις μνήμης και φωτογραφίας, ομιλίες, στρογγυλές τράπεζες, ανοιχτές συζητήσεις, περίπτερα γλωσσών, ανάδειξη της διεθνικότητας μίας τοπικής κουζίνας,  συμμετοχή σε ραδιοφωνικές εκπομπές. κ.α.

Οι εκδηλώσεις έχουν κυρίως διαδραστικό και διαγενεακό χαρακτήρα υπό την έννοια του πλέγματος των γλωσσών και των πολιτισμών που συντελείται τόσο στο εσωτερικό του ανθρώπου όσο και στο εσωτερικό της κοινωνίας.

Η πρόσκληση μας απευθύνεται σε κάθε εκπαιδευτικό φορέα, οργάνωση, αλλόφωνη κοινότητα, ή πρόσωπο το οποίο θα ήθελε να μοιραστεί μαζί μας το γλωσσικό και πολιτισμικό κεφάλαιο της ομάδας του ή του ίδιου ώστε να αφυπνιστούμε από κοινού στην ιδέα της πλουραλιστικής επικοινωνίας, στην ιδέα της κοινωνικής διάδρασης μέσα από τις γλώσσες και τους πολιτισμούς καθώς και να αποκτήσουμε επίγνωση της διαφορετικότητας και της ομοιότητας που καταγράφουν οι γλωσσικές και πολιτισμικές διαδρομές μας.

Ο Δήμος Κοζάνης απευθύνεται εξίσου σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, πολίτες και Φορείς που θεωρούν σημαντική την αλληλεπίδραση και την αδελφοποίηση των ανθρώπων, των προσπαθειών για ίση πρόσβαση στην επικοινωνία και στην αμοιβαία συνεργασία.

Email: oapnkozanis@gmail.com,

Τηλ: 0030 2461029843 εργάσιμες ημέρες και ώρες.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s