4 νέες χώρες θα δημιουργηθούν στο μέλλον…

sxoleio paixnidiou yeah

ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ

Σε διάφορες χρονικές περιόδους οι πολιτισμικές, γλωσσικές και πολιτικές διαφορές οδήγησαν τους κατοίκους συγεκριμένων προορισμών να διεκδικήσουν την ανεξαρτησία τους από τις κυβερνήσεις στις οποίες υπάγονται.

Πιο πρόσφατα, οι ηγέτες της Καταλωνίας δεσμεύθηκαν να αποσχιστούν από την Ισπανία και το 2014 η Σκωτία διεξήγαγε δημοψήφισμα για την κήρυξη της ανεξαρτησίας της από την Μεγάλη Βρετανία.   Η πολιτική ελευθερία δεν είναι πάντοτε ο σκοπός και τα κινήματα δεν είναι πάντα αποτελεσματικά. Ανεξαρτήτως όμως των αλλαγών που λαμβάνουν χώρα, οι ντόπιοι πάντα προβάλλουν μια ξεχωριστική πολτισμική υπερηφάνεια ή γεωγραφική ιδιαιτερότητα που τους ξεχωρίζουν από άλλες περιοχές. Μιλήσαμε σε κάποιους από αυτούς τους κατοίκους για να καταλάβουμε πως αυτό επηρεάζει την καθημερινή τους ζωή και πως προσεχή γεγονότα μπορούν να έχουν μια επίπτωση στο μέλλον τους.    Καταλωνία, Ισπανία Πανοραμική άποψη της Βαρκελώνης.

 

Ήδη αυτόνομη κοινότητα, η Καταλωνία εξέλεξε πέρυσι έναν ηγέτη υπέρ της απόσχισης από την Ισπανία ο οποίος δεσμεύθηκε να προχωρήσει σε απόσχιση μέσα σε 18 μήνες. Το επόμενο έτος θα αποτελέσει πεδίο μάχης στο κίνημα ανεξαρτησίας. Ανάμεσα σε εκείνους που ζούνε στην περιοχή αυτή τη βορειοανατολικής Ισπανίας, οι αντιδράσεις ποικίλλουν κατά πολύ. «Η φιλοσοφία μου σχετικά με όλους τους τόπους όπου έχω διαβιώσει είναι να γίνει ότι θέλει ο λαός,» λέει η Elina Nykaenen, η οποία κατάγεται από την Φινλανδία και είναι πρέσβειρα της InterNations ambassador στην Βαρκελώνη. «Πιστεύω πως η εξουσία ανήκει στον λαό και είναι αποδεκτό το να διαδηλώνουν υπέρ αυτού και να την αδράξουν αν χρειαστεί.»

Άλλοι είναι πιο διστακτικοί στην υποστήριξη τους, καθώς προκύπτουν ερωτήματα σχετικά με το αν το νέο κράτος θα ανήκει στην ΕΕ και πως αυτό θα επηρεάσει τις συνθήκες απασχόλησης. Ο Paul Conde, από την Πόλη του Μεξικού και επίσης πρέσβης της InterNations, λέει πως οι επιχειρήσεις ήδη μετακομίζουν από την Βαρκελώνη εν αναμονή της πιθανής αλλαγής. «Υπάρχει μεγάλη συζήτηση σχετικά με την ανεξαρτησία και το να λαμβάνουμε οι ίδιοι τις αποφάσεις μας.» συνεχίζει. «Αλλά ποιες θα είναι οι συνέπειες, θα είμαστε εκτός της Ευρωζώνης; Και τι θα γίνει με τους απαραίτητους πόρους για την ίδρυση ενός νέου κράτους, τα χρήματα και τον χρόνο που απαιτείται;

sagrada

The Basilica i Temple Expiatori de la Sagrada Familia (Barcelona), Catalonia

ΣΚΩΤΙΑ

Τον Σεπτέμβριο του 2014, ένα εθνικό δημοψήφισμα έθεσε στους Σκωτσέζους υπήκοους το ερώτημα «Θα έπρεπε η Σκωτία να είναι ανεξάρτητο κράτος;» Περίπου 45% απάντησε ναι, με 55% να δηλώνει ότι θέλει να παραμείνει μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου.  Ακόμα και κάτοικοι που ψήφισαν κατά του δημοψηφίσματος για οικονομικούς λόγους εξακολουθούν να έχουν μια ισχυρή αίσθηση πολιτισμικής ανεξαρτησίας. «Οι Σκωτσέζοι είναι ιδιαίτερα υπερήφανοι για την κουλτούρα τους και την πολιτιστική τους κληρονομιά και αυτό εκφράζεται με πολλούς τρόπους,» λέει ο Mark Ware, ο οποίος κατάγεται από τον Καναδά αλλά ζει στο Εδιμβούργο. «Οι τοπικές παραδόσεις, το φαγητό και η κουλτούρα, όλα αυτά είναι σημαντικά και οι άνθρωποι είναι πολύ υπερήφανοι για τους διάσημους αθλητές και άλλους που έχουν πετύχει σε διεθνές επίπεδο.»

Παρότι οι κάτοικοι του Εδιμβούργου, της πρωτεύουσας της Σκωτίας, είναι εξαιρετικά ευγενείς, ο Ware θεωρεί ότι οι ντόπιοι μπορεί να είναι κάπως απόμακροι προς τους ξένους και είναι πιο ήπιοι σε σύγκριση με την Γλασκώβη, την μεγαλύτερη πόλη της Σκωτίας.  Ο Ware ζει στο Morningside, νοτιοδυτικά του κέντρου του Εδιμβούργου. «Ο εμπορικός δρόμος διαθέτει πολλά καταστήματα τόσο πολυτελών ειδών όσο και εμπορευμάτων και υπηρεσιών που εξυπηρετούν τις καθημερινές ανάγκες. Η γειτονιά είναι ήσυχη τα βράδια αλλά βρίσκεται πολύ κοντά στο κέντρο.» λέει

edinburg

View of Edinburg, Scotland

ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ

Κάπως σαν την Σκωτία που είναι μια χώρα εντός του Ηνωμένου Βασιλείου, έτσι και η Γροιλανδία είναι μια αυτόνομη χώρα εντός του Βασιλείου της Δανίας. Παρότι το νησί κατοικείται από τους προϊστορικούς χρόνους, οι Νορβηγοί και οι Ισλανδοί εγκατστάθηκαν εδώ από τα 986μ.Χ., και το 1814 έγινε αποικία της Δανίας.  Το 2008, οι Γροιλανδοί απαίτησαν δια της ψήφου και πέτυχαν μεγαλύτερη αυτονομία και πλέον έχουν οι ίδιοι αποκλειστικά τον έλεγχο τους δικαστικού συστήματος, την χρήση των ορυκτών πόρων, της αεροπλοΐας και της αστυνόμευσης. Η Δανία εξακολουθεί να ελέγχει την εξωτερική πολιτική κια την άμυνα και το γεγονός ότι ο πληθυσμός της είναι πολύ περιορισμένος σημαίνει πως οι δεσμοί με την Δανία δύσκολα θα σπάσουν ποτέ.

Η χώρα στα Γροιλανδικά λέγεται Kalaallit Nunaat που σημαίνει η Γη των Ανθρώπων. Το όνομα Γροιλανδία της το προσέδωσαν οι θαλασσοπόροι Βίκινγκς οι οποίοι την ονόμασαν Πράσινη Χώρα, προσπαθώντας να δελεάσουν κι άλλους να φτάσουν ως εκεί. Αν και η έκτασή της είναι 15 φορές μεγαλύτερη από την Ελλάδα, στην χώρα κατοικούν μόλις 55.000 άνθρωποι, το 88% Ινουίτ και το 12% ευρωπαϊκής καταγωγής, λόγω της ιδιαίτερης μορφολογίας της και των κλιματολογικών συνθηκών. (Πηγή Παραγράφου: newsbeast.gr, πατήστε εδώ για περισσότερες εικόνες & ενημέρωση)

«Φυσικά και θέλω κι εγώ να είμαστε όσο το δυνατόν περισσότερο ανεξάρτητοι,» λέει ο Janus Chemnitz Kleist, ένας αυτόχθονας Nuuk και ξεναγός στις ταξιδιωτικές εκδρομές Hurtigruten. «Στην πράξη όμως είναι εξαιρετικά δύσκολο, γιατί είμαστε τόσο λίγοι στη Γροιλανδία και το σύστημα πρόνοιας μας εξαρτάται από δανέζικα χρήματα και τους Δανούς που εργάζονται εδώ.» Οι Γροιλανδοί εξακολουθούν να συζητούν την πλήρη ανεξαρτησία, ισχυριζόμενοι ότι πάντα θα διατηρούν στενούς δεσμούς με την Δανία. Οι περισσότεροι κάτοικοι μιλούν αγγλικά και δανέζικα παρότι η τοπική γλώσσα των Ινουίτ, η Καλααλλισούτ αποτελεί την επίσημη γλώσσα του κράτους από το 2009.

Περίπου το ένα τρίτο των 60.000 κατοίκων του νησιού ζούνε στο Νουούκ, την πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Γροιλανδίας. Οι Δανοί συγκεκριμένα συνεχίζουν να μετακομίζουν εδώ λόγω των υψηλών μισθών και τις ευκαιρίες απασχόλησης στα πετρέλαια και την γεωργία. Οι περισσότερες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στο κέντρο του Νουούκ αλλά μια γραμμή λεωφορείων συν΄δεει όλες τις μεγάλες γειτονιές. Η περιοχή Qinngorput, 3χλμ ανατολικά είναι εξαιρετικά δημοφιλής στους νέους και όσους έχουν παιδιά σχολικής ηλικίας.

groilandia

Udsigt over Gronland (Θέα από την Γροιλανδία)

Quebec

Η καναδική επαρχία του Κεμπέκ απείχε ελάχιστες ψήφους από το να αποτελέσει ανεξάρτητο κράτος το 1995, όταν οι ψηφοφόροι κλήθηκαν να αποφασίσουν και η συμμετοχή σημείωσε ρεκόρ. Παρότι το «όχι» κέρδισε με 50,58%, το Κεμπέκ εξακολουθεί να αποτελεί μια ιδιαίτερα ανεξάρτητη περιοχή, τόσο πολιτιστικά όσο και πολιτικά. Ενώ ο υπόλοιπος Καναδάς αποτελεί «έθνος εποίκων», με ανθρώπους που έχουν μετοικήσει εκεί από τις τέσσερις άκρες του κόσμου, το Κεμπέκ ξεχωρίζει σαφώς με τις ευδιάκριτες γαλλικές του ρίζες.

Η Γαλλοφωνία και η εκπαίδευση που βασίζεται στην Γαλλική κουλτούρα και τρόπο ζωής δίνει στην επαρχία του Κεμπέκ μια διαφορετική αίσθηση και μια αίσθηση πολιτισμού που δεν συναντά κανείς σε άλλες περιοχές του Καναδά» λέει ο Christian Scott, από την Γκουανταλαχάρα του Μεξικό, ο οποίος ζει και εργάζεται στο Μόντρεαλ για την Your Local Cousin, μια επιχείρηση που συστήνει ταξιδιώτες σε ντόπιους.

Η έμφαση στα γαλλικά είναι πολύ σημαντική, δια νόμου η σήμανση πρέπει να είναι στην επίσημη γλώσσα. Ωστόσο η ζωή στο Μόντρεαλ, τη μεγαλύτερη πόλη του Κεμπέκ είναι εύκολη για όσους μιλάνε αγγλικά, ιδίως κοντά στα πανεπιστήμια της πόλης και την τουριστική περιοχή του Παλαιού Λιμανιού.

quebec

La joie de vivre a Montreal (Quebec), Canada // (H χαρά να ζεις στο Μοντρεαλ (Κεμπέκ), Καναδάς

H Πηγή : www.lifo.gr

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s