Αφιέρωμα στον Luc Douillard

Γράφει η Δρ. Αργυρώ Μουμτζίδου
Επιστημονική Υπεύθυνη της ΔιΕπαφής
giortipolyglossias@gmail.com

Το κείμενο που ακολουθεί, δόθηκε από τον ακριβό μας φίλο και προσωπικό μου συνεργάτη Luc Douillard, πριν φύγει… Το κείμενο μεταφράστηκε από εμένα, γι’ αυτό κι ότι ενοχλεί στη γλώσσα, το χρεώνομαι αποκλειστικά. Με όλη την αγάπη μου, Luc…

«Να είστε «καλοί», «όχι με την έννοια της μέγιστης επίδοσης», αλλά με την έννοια: του ικανού να αγαπάει κι ενεργητικά να συναισθάνεται. Για τρεις λόγους:
Κατ ‘αρχάς, γιατί η καλοσύνη, μας καθιστά παραδόξως πιο ευφυείς καθώς μας οδηγεί στο να θαυμάσουμε ό,τι αξίζει τον κόπο να θαυμάσουμε: την ωραιότητα (αισθητική) και την αλήθεια (ηθική και πολιτική). Ακόμα κι κυρίως, όταν αυτές γίνονται δύσκολα αντιληπτές.
Στη συνέχεια, η καλοσύνη, μας κάνει πιο δυνατούς γιατί μας παρέχει το ήρεμο μειδίασμα και μας δίνει τη συγχώρεση, εκείνη που απαιτεί τη μεγαλύτερη από μέρους μας ζωτική ενέργεια. Όλες οι άλλες, υποτιθέμενες δυνάμεις, δεν είναι παρά αδυναμίες και μεταμφιεσμένες μικρότητες.
Τέλος, η καλοσύνη θα μας κάνει ανίκητους, καθώς, μόνο αυτή μπορεί να μετατρέψει τους αντιπάλους σε συνεργάτες, και τούτο είναι η υψηλότερη μορφή της νίκης, ενάντια στην κοινωνική σύγκρουση και σε καταστάσεις ριζοσπαστικής αντίστασης κατά της καταπίεσης.
Έτσι, η καλοσύνη στα χέρια των ελεύθερων ανθρώπων, παραμένει μία άσκηση στη διάθεση όλων κι έκφραση όλης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, ενάντια στο παράλογο κι απέναντι στο θάνατο, o οποίος μας προκαλεί από όλες τις πλευρές.»

Luc Douillard

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s