1ο Καφέ Πολυγλωσσίας (28/04/2017)

Γράφει η Χρύσα Σιδέρη
Καθηγήτρια Γαλλικής Γλώσσας
Μέλος της Ομάδας ΔιΕπαφή
xrissasideri@yahoo.gr

Την Παρασκευή 28 Απριλίου, στις 6:30-9:00 μμ., πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία, στον χώρο του Μουσείου Φωτογραφίας στο Λιμάνι, το 1ο Καφέ Πολυγλωσσίας για το 2017.

Το Καφέ Πολυγλωσσίας οργανώθηκε και υλοποιήθηκε κατόπιν πρότασης του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, κ. Γιάννη Μπουτάρη και σε συνεργασία με τον Αντιδήμαρχο Παιδείας-Αθλητισμού, κ. Γιώργο Δημαρέλο.

Η ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ, με τη συμμετοχή των παιδιών από το Φιλοξενείο της Τούμπας, αλλά και με συμμετοχή εθελοντών και εργαζομένων σε προγράμματά της, ήταν παρούσα. Τα παιδιά του κοινωνικού διαμερίσματος αιτούντων άσυλο 18 έως 25 ετών της ΑΡΣΙΣ παρουσίασαν παροιμίες, φράσεις, λέξεις, καθώς και το αλφάβητο της αραβικής και περσικής γλώσσας. Επίσης, οι διαμένοντες του Φιλοξενείου οικογενειών αιτούντων άσυλο της ΑΡΣΙΣ μαγείρεψαν και πρόσφεραν στους συμμετέχοντες του Καφέ Πολυγλωσσίας το παραδοσιακό αφγανικό φαγητό Kabuli, το οποίο αποτέλεσε μια ιδιαίτερη γευσιγνωστική εμπειρία.

Ξεχωριστή ήταν, επίσης, η παρουσία της γερμανικής γλώσσας με τα «Γερμανικά σε Κίνηση», καθώς και της βουλγαρικής, της γεωργιανής και της τσέχικης γλώσσας.

Αλλόγλωσσες κοινότητες, προξενεία, σχολικοί σύμβουλοι, ΜΚΟ, εκπρόσωποι της περιφέρειας εκπαίδευσης, πολίτες της πόλης μας και όχι μόνο ήταν παρόντες.

Ο Διευθυντής του 6ου Διαπολιτισμικού Δημοτικού Σχολείου Ελευθερίου – Κορδελιού, κ. Στέργιος Παπαδόπουλος, παρουσίασε τις διαπολιτισμικές δράσεις του σχολείου τους, καθώς και τα προγράμματα αφύπνισης της γλώσσας και του πολιτισμού, σε συνεργασία με τις Γιορτές Πολυγλωσσίας του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Την εκδήλωση πλαισίωσε η άτυπη ομάδα, για την πολυγλωσσία στην εκπαίδευση και στο δρόμο, ΔιΕπαφη.

Επιστημονική υπεύθυνη της εκδήλωσης για τις Γιορτές και τα Καφέ Πολυγλωσσίας:

Δρ. Αργυρώ Μουμτζίδου

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s