Το Καφέ Πολυγλωσσίας στην εκδήλωση «Γέφυρες στην πόλη»

«Να φερθείς σε κάθε καλεσµένο µε αξιοπρέπεια

(Από το ποίηµα του Πέρση ποιητή, του 12ου αιώνα, Τζελαλεντίν Ρουµί «Ο Ξενώνας», εµπνευσµένο από τα συναισθήµατα των ανθρώπων, οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τον τόπο τους µετά από την εισβολή του Τζένγκις Χαν).

Γράφουν:
Έλσα Τσακίρη, Νηπιαγωγός
Σάκης Σκανδύλας, Χημικός Μηχανικός
Μέλη της ομάδας «ΔιΕπαφή»

Το Σάββατο 6 Μαΐου, στο λιµάνι της Θεσσαλονίκης, στην Α΄ Προβλήτα, πραγµατοποιήθηκε η εκδήλωση «Γέφυρες στην πόλη» που διοργάνωσε η ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων σε συνεργασία µε τη διεθνή ανθρωπιστική Οργάνωση Terres des Hommes του Προγράµµατος «Integration and Protection emergency response for refugees in Northern Greece”.

Στο «Καφέ της Πολυγλωσσίας» συµµετείχαν τα παιδιά της ΑΡΣΙΣ, ηλικίας 18 µε 25 ετών, του κοινωνικού διαµερίσµατος αιτούντων άσυλο. Οι συµµετέχοντες, µε καταγωγή από το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, τη Συρία και την Παλαιστίνη παρουσίασαν το αλφάβητο της αραβικής και της περσικής γλώσσας, πήραν µέρος στο βιωµατικό παιχνίδι της παρουσίασης του βουλγαρικού αλφάβητου και παρακολούθησαν µε ενδιαφέρον το σέρβικο µουσικό πρόγραµµα δηµοτικών τραγουδιών.

Παράλληλα, πραγµατοποιήθηκαν δραστηριότητες διαπολιτισµικής επικοινωνίας µε τη συµµετοχή δοµών της ΑΡΣΙΣ, όπως έκθεση φωτογραφίας µε δηµιουργίες εφήβων προσφύγων, κοινωνικό τσίρκο, δηµιουργική απασχόληση παιδιών, Popup ζαχαροπλαστείο, κινητό σχολείο (Mobile School) κ.α. Η συµµετοχή του κόσµου ήταν πολύ µεγάλη, δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις επιµέρους δράσεις της εκδήλωσης.

Μεγάλο µέρος του κοινού προσέλκυσε, επίσης, το µουσικό πρόγραµµα που πλαισίωσε την εκδήλωση, στο οποίο συµµετείχε το συγκρότηµα Γκιντίκι και η Βάσω Βασιλειάδου και οι οποίοι ένωσαν το ακροατήριο, υπό τους ήχους της ελληνικής παραδοσιακής µουσικής. Στο πλαίσιο των επιµέρους δράσεων ακούστηκε παραδοσιακή µουσική από διάφορες αραβόφωνες και όχι µόνο χώρες. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προσφέρθηκαν τρόφιµα και είδη πρώτης ανάγκης στα άτοµα που εξυπηρετούνται από την οργάνωση.

Η άτυπη Οµάδα, για την Πολυγλωσσία στην εκπαίδευση και στο δρόµο ∆ιΕπαφή πλαισίωσε και εµψύχωσε το Καφέ Πολυγλωσσίας της όλης εκδήλωσης. Τα µέλη της Οµάδας, υποστηρίζοντας µε έργο και µε λόγο την οργάνωση της 5ης Γιορτής Πολυγλωσσίας, ευαισθητοποιούν τους εκπαιδευτικούς, τις αλλόφωνες κοινότητες και όλους τους πολίτες από κοινού, στην αξιοποίηση της ζωντανής Πολυγλωσσίας της πόλης της Θεσσαλονίκης.

Επιστηµ. Υπεύθυνη των Γιορτών Πολυγλωσσίας και της Οµάδας ∆ιΕπαφή: ∆ρ. Αργυρώ Μουµτζίδου. Για το φωτογραφικό υλικό της δράσης πατήστε εδώ: https://langtrips.wordpress.com

Για videos:

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s